Høsten kan være en riktig flott tid. Men når kropp og sinn fortsatt er i sommermodus mens mørke og kulde sniker seg på, gjelder det å ta forhåndsregler før du setter deg bak rattet. Sjekk av lys, sikt og dekk bør være en obligatorisk del av høstforberedelsene for alle bileiere.

Dette er tiden for å kontrollere at bilen er klar for mørke og våte høstkvelder; gode vindusviskere, lys som virker som de skal, dekkene som gir godt grep og bremser som fungerer slik de skal.

Viktig med godt lys

Det er selvsagt viktig å ha godt lys, særlig nå som dagen blir stadig kortere og nettene blir lengre. Det at du får øye på fotgjengere og syklister i tide, kan være hele forskjellen på liv og død,

Vang Auto sjekker alltid rutinemessig lysene når vi utfører service og vedlikehold på en bil.

Nå finnes det et utall lamper og pærer, og det er ikke lenger bare å fikle på plass en ny pære når den gamle har gått. Moderne lyssystemer bør du rett og slett overlate til et godkjent verksted. Vi vet hva vi driver med, og vi har utstyr til å justere lampene dine slik at de lyser riktig.

En rimelig investering i sikkerhet

Gode vindusviskere er en rimelig investering i sikkerhet, særlig nå på høstparten. Lavere temperaturer, mørke og regn gjør sikten dårligere, og hvis vindusviskerne ikke fungerer slik de skal, kan dette gjøre forholdene enda vanskeligere. Viskergummi er ferskvare, og viskerne bør derfor byttes minst en gang i året, uansett kjørelengde. Hvis det blir liggende igjen striper med vann på ruta, viskerne lager lyd selv om ruta er våt, gummien har fått sprekker eller er hard, eller hvis ruta rett og slett ikke blir ren, bør du uansett bytte vindusviskerne.

En sliten frontrute er også en dårlig kombinasjon med en høstsol som står stadig lavere på himmelen. Sørg for at ruta er ren både på utsiden og innvendig, og hvis den er altfor ripete og slitt, bør du få den reparert eller byttet.

Store krav til bildekkene

Våte veier, høstløv og lumske ishinner etter den første kuldegradsmorgenen stiller store krav til bildekkene. Gamle og slitte sommerdekk fungerer dårlig på høstføre. Gode dekk er derfor en sikker investering. For biler under 3,5 tonn skal sommerdekk ha minimumsdybde på 1,6 millimeter, men vi anbefaler minst tre millimeter mønsterdybde. Er de under minimumsgrensen, må dekkene byttes. Hvis du likevel har tenkt å bytte sommerdekkene neste sesong, er dette en god tid å gjøre det på. Det er nå på høsten at du har aller mest nytte av gode sommerdekk, og det er lenge igjen til du bør begynne å tenke på å finne frem vinterhjulene.

Hos MECA benytter vi denne sjekklisten for å sørge for en trygg bil i høstmørket:

1. Funksjonstest bremser
2. Sjekk av bremseslanger
3. Sjekk av bremserør
4. Kontroll av hjuloppheng
5. Kontroll av drivledd
6. Kontroll av mansjetter
7. Kontroll av lys
8. Kontroll av lading
9. Kontroll av batteri
10. Sjekk av støtdempere

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer