Bildet viser fire personer på taket på en bil som ser utover havet

Det er noen punkter man bør ha ekstra søkelys på hvis man har planlagt å kjøre lengre strekninger i sommerferien. Bilen kan bli utsatt for større belastninger enn normalt i ferietiden. Høyere fart over tid, tyngre last, flere personer inne i bilen enn normalt er noe bilen vil bli utsatt for.

-De fleste har nok skiftet dekk allerede, men gå over og sjekk hjulene en gang til for sikkerhets skyld. Gode dekk er den viktigste enkeltfaktoren for en sikker kjøretur. Det er faktisk livsviktig, og det gjelder uansett årstid, sier daglig leder Per Asbjørn Berget hos Vang Auto AS.

Godt veigrep er livsviktig

-Har du byttet til sommerdekk selv, er det viktig at du sjekker mønsterdybde og lufttrykk. Det kan være lurt å øke dekk trykket før sommerferien, se på anbefaling for full lastet bil i instruksjons boken. Se også etter at dekkene slites jevnt. Hvis dekkene er skjevt slitt, bør du bestille en hjulstillingskontroll.

-Dekkene bør heller ikke være for gamle. Dekk er nemlig ferskvare, og med årene mister de viktige egenskaper.

-Lytt etter lyder fra hjuloppheng og kjenn etter om det er slark i styringen. Det er ofte mer tydelig når sommerhjulene er satt på enn om vinteren, og kan være tegn på at hjuloppheng bør kontrolleres. Det kan være støtdempere, fjærer eller stabilisatorstag som bør byttes. Godt veigrep er livsviktig, ikke minst når bilen er fullastet med passasjerer og bagasje.

Sikt, lys og frisk luft

-God sikt og godt lys er alltid viktig. Det blir nattemørkt om sommeren også. Og selv om vi alle sammen håper på strålende solskinn hele sommeren, må vi være forberedt på det motsatte.

-Vindusviskerne har hatt store påkjenninger gjennom vinteren. Hvis de er for slitt, bør du skifte dem ut. Hell en bøtte med vann over ruten. Hvis det danner seg striper på frontruten når du har kjørt vindusviskerne, er de modne for utskifting. Det er en billig livsforsikring.

-Du bør også sjekke at frontruta er fri for steinsprut og riper. Hvis de ikke lar seg reparere, bør du skifte ruta. Lav sol er utfordrende med en slitt frontrute.

-Har du et klimaanlegg som er klar for ferien?

-Effekten av klimaanlegget vil naturlig reduseres over tid, og hvis det går for lang tid fra forrige service på klimaanlegget, kan det føre til dårligere nedkjøling av bilen, eller at det samles bakterier og muggsopp som irriterer øyne og luftveier. Vi kan også gi bilen din en grundig kupérens. Da rengjør vi også luftekanaler og bytter kupéfilteret, og du får igjen frisk og ren luft inn i bilen. Da blir bilturen mer komfortabel for alle.

Bremser

-Bremsene vil bli utsatt for større belastninger enn normalt med tung bil og høyere fart. Det er derfor viktig at bremsene dine er i stand til å håndtere dette.

-Vi sjekker kokepunkt på bremsevæsken. Gammel bremsevæske vil inneholde små mengder av vann, og under langvarig nedbremsing vil væsken kunne «koke». Dette er ubehagelig og farlig da pedalen vil gå til bunns og bremseeffekten bli sterkt redusert.

-Tilstanden på bremseklosser og bremseskiver bør også sjekkes, tykkelse og tilstand på disse delene er viktig for trygge bremser gjennom ferie turen. Vi kan hjelpe deg med å sjekke dette.

Olje og andre væsker

-Lange og krevende bilturer i forbindelse med ferien utsetter motoroljen for tøff og ekstra belastning. Motoroljens oppgaver er å smøre friksjonsutsatte deler i motoren, men den skal også kjøle ned, og hindre korrosjon samt rense motoren for sot og skitt.

-Det kan derfor være lurt å legge den årlige oljeskiftetservicen i forkant av sommerferien. Har du allerede skiftet olje, eller vil vente så sjekk uansett at det er nok olje. Bruk peilepinnen hvis bilen din er utstyrt med det eller elektronisk i display. Samtidig kan det være lurt å kontrollere tilstanden på drivreimer, girolje og frostvæsken slik at man unngår unødvendig og irriterende stopp på grunn av dette i ferien.

-Ta gjerne kontakt med oss for time. Vi har enda ledige timer før hovedferien setter inn.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer