
Rekordmange nordmenn skal ut på bilferie i sommer. Her er våre gode råd om hvordan du får en problemfri bilferie.
De fleste av oss må holde oss innenfor landets grenser i sommerferien. For mange betyr det god, gammeldags bilferie, med stappfullt av bagasje i lasterom og på taket, overivrige unger og kjæledyr i baksetet, og biler som må tåle større påkjenninger enn de trolig noensinne har gjort.
– Det blir nok ikke bare solskinnsdager i sommer, heller. Det er aldri bortkastet å ta en ekstra sjekk på bilen før du legger av gårde på langtur, smiler daglig leder Per Asbjørn Berget hos Vang Auto AS.
Mye mer krevende
Moderne biler har gjort oss bortskjemte med elektronisk overvåking og varsling av kritiske funksjoner. Nå sier de fleste nyere biler fra om det er gått en lyspære og hvor langt det er igjen til neste service. Ifølge Per Asbjørn Berget er det likevel en del utstyr og funksjoner som bør gjennomgås før du legger ut på en lang og krevende ferietur.
– Ferieturen er som regel veldig annerledes enn den daglige kjøringen til jobb, skole eller fritidsaktiviteter. Bilen er gjerne mye tyngre lastet, det kan være lange motorveistrekk med høye hastigheter, lange og krevende bakker, og det kan være timesvis mellom hvert korte stopp. For at turen skal være komfortabel og sikker er det viktig at du har sjekket at dekkene er gode nok, klimaanlegget fungerer, at olje og bremsevæske er slik det skal være, at frontrute og vindusviskere tåler en norsk regnværsdag, og at bilen er trygt og sikkert lastet.
Gode dekk og riktig trykk
Vannplaning er den store skrekken for de fleste bilister, myndighetenes krav til minste mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 mm.
– 1,6 millimeter mønsterdybde er altfor lite. Legger du ut på tur med så slitte dekk, så er det ikke mye dreneringsevne igjen. Norges Automobilforbund anbefaler minst tre millimeter mønsterdybde. Er det mindre enn det, bør du bytte dekkene.
– Når bilen er tungt lastet, skal dekktrykket være høyere enn normalt. Som en tommelfingerregel regner vi med 10 prosent høyere trykk, men du finner det eksakte trykket i instruksjonsboka til bilen. Lufttrykket skal måles når dekkene er kalde.
Sjekk olje, kjølevæske og bremser
Tung last og langturer betyr stor belastning på motor og bremser.
– En krevende ferietur setter både kjølesystem og motoroljen på en ekstra prøve. Både olje og kjølevæske fungerer best den første tiden etter at det er byttet. Det kan ofte være lurt å ta et oljeskift før du legger ut på langtur. Du må i det minste forsikre deg om at både olje og kjølevæske tåler det du utsetter motoren for, sier Berget.
– Også bremsene vil trolig bli utsatt for mange og store påkjenninger i løpet av ferieturen. Derfor er det viktig at bremsevæsken tåler høy nok temperatur. Den opptar over tid nemlig en del vann, som kan fordampe når temperaturen blir for høy. Resultat kan da bli at bremse effekten reduseres kraftig og at pedalen tar veldig langt inne. Bremsevæsken bør holde minst 180 grader, forteller Berget. Kokepunktet på bremsevæsken måles med et apparat.
Er klimaanlegget i form til sommeren?
Mange tror at klimaanlegget får nødvendig ettersyn når bilen er på service. Ifølge Berget er ikke dette alltid tilfelle.
-De fleste kjøretøy varsler ikke om problemer med klimaanlegget. Som regel merker man ingenting før dette rett og slett slutter å kjøle. Derfor man det være lurt å sjekke at dette anlegget er i form til sommeren. Dette er en rimelig forsikring, særlig på litt eldre biler. Med tiden vil nemlig alle systemer begynne å lekke, sier Berget, som også anbefaler regelmessig skifte av pollenfilter.
Lys og sikt må være i orden
Lys og sikt må naturligvis være i orden til ferieturen. Å myse i motlys gjennom en slitt og gammel frontrute, kan være direkte farlig, ifølge Berget.
– Du må ha en skikkelig frontrute. Er den for sliten, så må du sørge for å få byttet den. Du bør også ta en gjennomgang av alle lyspærene. Sjekk at alt virker som det skal, og hvis bilen er tungt lastet, kan det være at du må justere hovedlysene, sier Berget, og minner om at du nesten helt sikkert også vil møte på regnvær i løpet av ferieturen.
– Det er ikke alltid at sola skinner. Sjekk at vindusviskerne tar unna som de skal, og bytt dem om det er nødvendig.
Ikke slurv med sikkerheten
En ferieklar bil betyr også som regel massevis av utstyr i bagasjerommet og tung last i skibokser eller på takstativ. Per Asbjørn Berget oppfordrer alle til å ta sikkerheten på ytterste alvor, men opplever fra tid til annen at det slurves med dette.
– Det er bedre å sjekke en gang for mye at skibokser og takstativ er festet på ordentlig og forsvarlig vis. Det er også viktig at du ikke belaster utstyret med mer vekt enn det er beregnet på. Ikke slurv med sikkerheten. Husk også at gjenstander i bilen kan bli rene prosjektiler hvis du må bråstoppe.
Meca i ryggen
Tar du service eller sommersjekk hos oss får du med 12 mnd Meca Veihjelp. Det innebærer at du kan ringe veihjelp nummeret dersom du er uheldig og får teknisk problemer, punkterer, mister nøkkelen, går tom for drivstoff eller har låst inne nøkkelen. Du får også hjelp til Elbil med tomt batteri. Meca har verksteder over hele landet og tjenesten er uten egenandel.
Vi tilbyr også Meca kortet som gjør at du kan velge en gunstig og fleksibel betaling av din service eller reparasjon.