– Vi vil nødig at våre gode kunder skal stå i frosten uten å få start på bilen den første morgenen det virkelig blir kaldt. Kom innom, så sjekker vi om batteriet ditt er i orden, og hvis det først må byttes, så gir vi deg 20 prosent rabatt på nytt startbatteri, sier daglig leder Per Asbjørn Berget hos Vang Auto.

-Det er ikke mye som er mer ergerlig enn at bilen ikke vil starte en kald vintermorgen fordi batteriet er flatt. Derfor gjentar vi fjorårets kampanje med gratis batterisjekk og solid prisavslag på startbatterier, sier Berget, som forteller at tilbudet varer ut året.

-Ta et lite avbrekk fra julestria. Det kan fort lønne seg.

Unngå for mye småkjøring

Den gjennomsnittlige levetiden på et bilbatteri er litt over fem år. Uansett hvor langt du kjører og hvor ofte du lader, øker derfor risikoen for at batteriet går tomt med årene. Det er likevel ting du kan gjøre for å være best mulig sikret mot flatt batteri i vinterkulda.

-Småkjøring tapper sakte men sikkert batteriet. Dynamoen rekker da ikke å lade opp batteriet med tilsvarende strøm som ble brukt på turen. Korte turer kan derfor til slutt føre til flatt batteri. Svært mange av oss bruker bilen mest til og fra jobb, til butikken, skolen eller andre småturer. Med småkjøring bruker bilen mer strøm enn dynamoen klarer å lade, sier Berget.

Sjekk dynamoen

Hvis du er usikker på om dynamoen din lader bilen godt nok, bør du ta en tur innom hos oss. En dårlig dynamo vil før eller siden resultere i flatt batteri.

-Mange tror at det holder med en god kjøretur når du først har fått bilen i gang, men det er ikke tilfelle. Hvis dynamoen ikke leverer nok strøm, så må den repareres eller byttes. Og når vi først har panseret åpent, så vil vi også rengjøre batteriet ditt. Støv og skitt på batteriet kan nemlig også tappe strøm. Og salt er spesielt strømførende, så hvis du kjører mye på vintersaltede veier, bør du være ekstra oppmerksom på dette.

Skaff deg en god hjemmelader

-Skaff deg en god hjemmelader. Dette koster ikke så mye, og er den beste måten å få liv i et slitent batteri. Lading er naturligvis ekstra viktig om vinteren. Kuldegrader er som kjent bilbatterienes verste uvenn, og motoren er også tyngre å dra i gang i kaldt vær. Om det ikke er praktisk mulig for deg å lade batteriet ditt hjemme, kan vi godt gjøre dette for deg. Det er også flere bensinstasjoner som tilbyr vedlikeholdslading av batteriet. Vi anbefaler vedlikeholdslading gjennom vinteren når bilen brukes til småkjøring.

Bruk mindre strøm

Daglig leder Berget forteller at regnestykket er veldig enkelt: Hvis du bruker mer strøm på turen enn dynamoen greier å lade opp, vil batteriet til slutt bli utladet.

-Mange av oss setter varmeapparatet på full styrke, og plusser på med varme på bakvinduet, speil og i setene. Kjørelysene skrur seg selvsagt på av seg selv, og det samme gjør radio, GPS, blåtann og alt det andre av utstyr som moderne biler er stappfullt av. Alt sammen går på strøm, og stiller ekstra krav til både batteri og dynamo. Det er gjort flere målinger på hvor lenge du må kjøre for å lade opp batteriet til det nivået det hadde før start. Det beste vi har sett er åtte minutter, og i mange tilfeller er det snakk om mye mer enn det. Derfor kan det være et godt råd å spare på strømmen i vinterkulda.

Et tipptopp bilbatteri tåler ifølge ekspertene opp mot 70 minusgrader før det fryser i hjel. Det er likevel fattig trøst når du står der med en bil som ikke vil starte. Bilbatterier er som kjent ikke glad i kuldegrader, og spesielt hvis kulda varer lenge. Hvis du har mulighet til å oppbevare bilen innendørs, er problemet langt på vei løst. En oppvarmet garasje er en velsignelse for både folk og bil når kulda setter inn for alvor. En motorvarmer vil også lette «jobben» for batteriet og gi bedre smøring for motoren ved kalde temperaturer. Ta gjerne kontakt for pris og nærmere info.

-Husk at også el biler har et 12V batteri til forbrukere som lys og setevarmer med mer. Dette trenger også kontroll og vedlikehold. Mange nyere biler må i dag programmeres eller tilpasses til bilens elektronikk ved batteri skifte, og vi har verktøy for dette.

Meca

Som Meca verksted kan vi tilby kundene batteri og andre reservedeler med original kvalitet eller bedre. Hvis du har hatt bilen din på service hos et MECA-verksted i løpet av de 12 siste månedene, har du sannsynligvis fått et års gratis veihjelp inkludert hvis uhellet allikevel skulle være ute.

 

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer