De er både stilige, effektive og strømbesparende. Men det er ett problem med de moderne billyktene. De kalde LED-pærene smelter nemlig ikke snø og is slik som de gammeldagse glødelampene. Og det er dårlig nytt i vintermørke og snøføyke.

 

LED-teknologi er i vinden som aldri før, og de store bilprodusentene kappes om å tilby de beste og mest avanserte løsningene. LED lyser lengre og sterkere, adaptive lys følger rattutslaget, og moderne kjørelys blender ned av seg selv når det trengs. Dessuten blir de stadig rimeligere, og i motsetning til gammeldagse halogen- og litt mer moderne xenon-pærer, skal LED-lykter kunne lyse i så mange tusen timer at de mest sannsynlig overlever bilen de er montert på.

 

Avgir ikke varme

Men så var det saken med vinter og snø. For problemet med LED-lys er at de ikke avgir varme. Dermed smelter ikke snøen, men legger seg tvert imot som en stadig tykkere belegg over lyktene.

Selv om det ofte bare er kjørelysene i frontlyktene som er LED, vil lyktene uansett være gjengrodd av snø fordi fjernlyset ikke klarer å varme opp lyktene raskt nok.

Og det er ikke bare frontlyktene som er et vinterproblem. Det er naturligvis vanskeligere for bilføreren å oppdage at baklysene er tildekket. Det kan i verste fall få alvorlige konsekvenser. Det er vanskelig nok å oppdage bilen foran i mørke og snøkav, og hvis bremselys og varsellys i tillegg er føyket igjen, kan det veldig liten tid til å reagere.

 

Fram med snøkosten

Foreløpig er det lite å gjøre med dette problemet. Mange biler tilbys med LED-lys som ekstrautstyr, og det kan kanskje være hensiktsmessig å styre unna dette hvis du ferdes mye under barske vinterforhold. Og siden LED blir stadig mer vanlig på vinterveiene, ikke bare her i Norge, men også på større og viktigere markeder med kalde og snørike vintre, går det an å håpe på at lykter en gang i fremtiden blir utstyrt med en eller annen tineanordning. I mellomtiden kan du gjøre et forsøk med lyktespyleren, om bilen din er utstyrt med det. Ellers er det ingen annen råd: Frem med snøkosten!

 

Riktig innstilling

Uansett hva bilen din er utstyrt med, er det viktig at lysene er korrekt innstilt og kalibrert slik at de lyser best mulig. Dette gjelder både Halogen, Xenon og LED lys. Vi her på Vang Auto har diagnose- og lysutstyr for å kunne sjekke dette på de fleste bilmodeller.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer