Har du ikke forberedt bilen for å få en komfortabel og trygg vinterkjøring, må du gjøre det nå. Foruten gode vinterdekk bør du også tenke på at både lys, olje og frostvæske må sjekkes, sier Per Asbjørn Berget hos Vang Auto.

Gode dekk – en selvfølge

Det aller viktigste for trygg vinterkjøring er at dekkene har godt og nok mønster, og at de ikke er for gamle. Dekk er laget av gummi som er et materiale som forringes over tid og har begrenset levetid.  Minimumskravet til mønsterdybden på vinterdekk er 3mm, men vi anbefaler skifte før det.

På denne årstiden får vi ofte spørsmål om hva vi anbefaler – piggdekk eller piggfrie, sier Berget. – Om man har piggdekk eller piggfrie dekk kommer an på hva slags behov man har. Selv har jeg valgt å kjøre med piggfrie fordi jeg vanligvis kjører på veier hvor grepet med piggfrie er bedre. Vi har mindre snøføre nå enn tidligere år og piggfrie dekk støyer dessuten mindre ved asfaltkjøring. Kjører man på veier som ikke er saltet og hvor det ofte er ”blåis”, anbefaler jeg piggdekk.

God sikt med gode vindusviskere

Gode vindusviskere er viktig, spesielt vinterstid. Saltede veier gjør at det legger seg ekstra mye skitt på vinduene. Uten gode vindusviskere og vindusspylevæske blir sikten fort ekstremt dårlig, og det er direkte trafikkfarlig. Husk derfor å ha en ekstra kanne med vindusspylevæske i bilen, gjerne også et nytt sett med vindusviskere. Gummien på viskerbladene blir fort ødelagt om de fryser seg fast på en isbelagt frontrute.

Sjekk mengde og frysepunkt på frostvæske

Når man går vinteren i møte bør du kontrollere frostvæsken, både på mengde og frysepunkt. Du kan etterfylle frostvæske selv, men husk da på at du bruker riktig frostvæske til motoren og riktig blandeforhold.

Batteri og dynamo

En utvidet batteritest avslører om batteriet bør lades opp og om dynamoen leverer tilstrekkelig ladespenning. Kaldstarter om vinteren kan gå hardt ut over batteriet. Derfor anbefaler vi å montere en motorvarmer og eventuelt en batterilader i bilen. Da går man en god og varm vinter i møte og man er trygg på at batteriet blir vedlikeholdt.

Lys

Godt lys som er riktig justert er viktig hele året, men spesielt viktig nå i høstmørket og på vinterveiene.

Smør dørlåser og gummilister

For ikke å få en ubeleilig overraskelse en iskald vintermorgen over ikke å komme inn i bilen, bør du smøre både dørlåser og gummilister. Til å smøre gummilister anbefaler vi en enkel silikonstift som du får kjøpt på alle bensinstasjoner. Kjører du mye på saltede veier bør du vaske bilen jevnlig. Salt tærer ekstra på lakk og karosseri.

Dersom du vil at vi skal ta en sjekk på bilen din nå når vinteren har meldt seg for fullt, er det dette vi gjør, sier Berget:

  • Batteri- og dynamokontroll
  • Viftereim
  • Dekk-kontroll
  • For-/bakstilling/bremser
  • Kontroll av frostvæske
  • Kontroll av lys
  • Kontroll olje- og oljenivå
  • Vi sjekker vindusviskere

Bestill gjerne vintersjekk-time her.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer