De er bilistenes beste venn i vintermørket, men de varer ikke evig. Før eller siden må pærer og lamper byttes. Ifølge mekanikere Sander Rømoen Olsen og John Petter Mogen Myhre hos Vang Auto er det mye bedre med før enn senere.

– Det er selvsagt viktig å ha godt lys, særlig nå som det blir vinter og mørkt. Det at du får øye på fotgjengere og syklister i tide, kan være hele forskjellen på liv og død, sier Rømoen Olsen, og forteller at det kommer inn en del «enøyde banditter» på verkstedet.

Farlig og dyrt

Tall fra flere bransjeorganisasjoner viser at Rømoen Olsen har helt rett. Ifølge Vegdirektoratet ble nesten en av tre personbiler i fjor ikke godkjent i EU-kontroll på grunn av mangler eller feil ved lysene, og en visuell undersøkelse som NAF gjennomførte for et par år siden, viste at omtrent hver tiende bil hadde problemer med lysene. Svake eller utbrente pærer og feil justering var de vanligste feilene.

– Det er ikke bare farlig, det kan fort bli dyrt også. Boten for mangelfulle lys er nå på flere tusen kroner, forteller mekanikeren.

Må monteres riktig

Premium- eller standardpærer, H4, H7, Xenon?  LED, kanskje, eller laser? Billys er ikke som det engang var. Nå finnes det et utall lamper og pærer, og det er ikke lenger bare å fikle på plass en ny pære når den gamle har gått.

– Du skal vite hva du gjør hvis du vil ordne med billysene dine selv. Selv på gammeldagse og enkle halogenlamper er det fort gjort å anskaffe feil pærer eller å montere dem feil. I verste fall kan det ødelegge hele lampa. Og moderne lyssystemer bør du rett og slett overlate til et godkjent verksted. Vi vet hva vi driver med, og vi har utstyr til å justere lampene dine slik at de lyser riktig, sier Mogen Myhre.

Xenon varer lenger

Sander, John Petter og kollegene hos Vang Auto sjekker alltid rutinemessig lysene når de utfører service og vedlikehold på en bil.

– Mange er ikke klar over at moderne xenonlys taper seg gradvis med alderen. Levetiden til en slik pære er beregnet til cirka 2.000-3.500 timer, men mange erfarer at de begynner å lyse dårligere etter en tid, og til slutt kan de endre litt på fargen før de dør. Halogenpærer har mye kortere levetid.  En stor test som NAF og Testfakta gjorde for et par år siden viste at en premiumpære bare varte i 130 timer, mens en mer lyssvak standardpære lyste over 600 timer, forteller Sander, som anbefaler alle bileiere til å sjekke lysene før vintermørket setter inn for alvor.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer