
Vinteren slipper taket, og det er på tide å gjøre bilen klar for sommersesongen. John Kverneng hos Vang Auto AS har rådene.
– Bilen trenger også en våronn. Nå er det på tide å gjøre bilen klar for sommeren, sier kundemottaker John Kverneng hos Vang Auto AS.
Sjekk dekkene en gang til
– De fleste har nok skiftet dekk allerede, men gå over og sjekk hjulene en gang til for sikkerhets skyld. Gode dekk er den viktigste enkeltfaktoren for en sikker kjøretur. Det er faktisk livsviktig, og det gjelder uansett årstid. Vannplaning er slett ikke noe å spøke med, sier Kverneng, og forteller at det først og fremst handler om mønsterdybde og lufttrykk.
– Men dekkene bør heller ikke være for gamle. Dekk er nemlig ferskvare, og med årene mister de viktige egenskaper.
Sikt og lys
– God sikt og godt lys er også viktig. Selv om årstiden er lysere, blir det fremdeles mørkt om natten. Og selv om vi alle sammen håper på strålende solskinn hele sommeren, må vi være forberedt på det motsatte.
– Vindusviskerne, for eksempel, har hatt store påkjenninger gjennom vinteren. Hvis de er for slitt, bør du skifte dem. Ellers kan du vaske dem med papir eller en klut slik at du får fjernet trafikkfilmen. Hell en bøtte med vann over ruten. Hvis det danner seg striper på frontruten når du har kjørt vindusviskerne, bør du uansett skifte dem. Det er en billig livsforsikring.
– Du bør også sjekke at frontruta er fri for stensprut og riper. Hvis de ikke lar seg reparere, bør du skifte ruta. Lav sol er utfordrende med slitt frontrute.
Skikkelig vårrengjøring
– Bilen trenger en skikkelig vårrengjøring. Det handler ikke bare om kosmetikk, selv om de fleste synes det er mye triveligere å kjøre en ren og nyvasket bil. Salt, asfalt og skitt har tæret på lakken gjennom vinteren, og kan gjøre stor skade på bilen hvis det ikke blir fjernet.
– Bremser, hjuloppheng og understell har også blitt utsatt i løpet av en norsk vinter. Derfor bør du også sørge for at bilen blir rengjort under. Velg underspyling hvis du vasker bilen i automat. Du kan også gjøre jobben med en høytrykksspyler i en vaskehall eller hjemme hos deg selv, sier Kverneng, og understreker at både hjulbuene og hjulene må spyles på innsiden.
– Rust i bremsesystemet er en av de hyppigste feilene på EU-kontrollen.
Bremsevæske
Kverneng anbefaler at bremsevæsken byttes hvert andre år.
– Bremsevæska er hygroskopisk. Det vil si at den trekker til seg fuktighet og vann. Dette senker kokepunktet på bremsevæska, og lavere kokepunkt betyr at varmen kan få bremsevæsken til å koke ved kraftige nedbremsinger. Dette danner gassbobler i væsken, og bremsene blir dårligere eller slutter å virke. Tungt lastet bil, og kjøring med tilhenger eller campingvogn, betyr behov for mer bremsekraft, som igjen øker faren for at bremsevæsken kan koke.