
Til helgen starter vinterferien her i distriktet, og hedmarkinger i hopetall skal på tur opp til vidder og fjell. De aller fleste i bil. Her er våre råd for hvordan du kan komme deg trygt frem og tilbake.
Det aller meste tyder nå på at hedmarkinger trygt kan reise av gårde på vinterferie i år. Vel å merke så lenge en holder seg innenfor landets grenser. Selv Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sa nylig til NRK at han ikke hadde noe imot at folk reiser på vinterferie så lenge det gjøres på en smittetrygg måte. Men det er ikke bare korona du bør ta hensyn til før du legger ut på tur.
– Det blir nok ikke bare vårlige forhold og plussgrader i år, heller. Det er aldri bortkastet å ta en ekstra sjekk på bilen før du legger av gårde på langtur, smiler daglig leder Per Asbjørn Berget hos Vang Auto AS.
Må tåle en real snøbyge
Moderne biler har gjort oss bortskjemte med elektronisk overvåking og varsling av kritiske funksjoner. Nå sier de fleste nyere biler fra om det er gått en lyspære og hvor langt det er igjen til neste service. Ifølge Per Asbjørn Berget er det likevel en del utstyr og funksjoner som bør gjennomgås før du legger ut på en lang og krevende ferietur.
– Ferieturen er som regel veldig annerledes enn den daglige kjøringen til jobb, skole eller fritidsaktiviteter. Bilen er gjerne mye tyngre lastet, det kan være lange motorveistrekk med høye hastigheter, lange og krevende bakker, og det kan være timesvis mellom hvert korte stopp. For at turen skal være komfortabel og sikker er det viktig at du har sjekket at dekkene er gode nok, klimaanlegget fungerer, at olje og bremsevæske er slik det skal være, at frontrute og vindusviskere tåler en real snøbyge, og at bilen er trygt og sikkert lastet.
Gode vinterdekk
I Norge er ikke vinterdekk påbudt, og tall fra forsikringsbransjen viser at det er flere titalls tusen biler som kjører med sommerdekk om vinteren. Det er mange som mener at dette er galskap, og at myndighetene så snart som mulig må innføre et påbud om vinterdekk. Per Asbjørn Berget er krystallklar på at en bil med sommerdekk ikke har noe å gjøre på en ferietur til vinterfjellet. Han fnyser også av myndighetenes krav til mønsterdybde.
– Tre millimeter mønsterdybde er altfor lite. Norges Automobilforbund anbefaler minst fire millimeter mønsterdybde. Er det mindre enn det, bør du bytte dekkene.
– Når bilen er tungt lastet, skal dekktrykket være høyere enn normalt. Som en tommelfingerregel regner vi med 10 prosent høyere trykk, men du finner det eksakte trykket i instruksjonsboka til bilen. Lufttrykket skal måles når dekkene er kalde.
Sjekk olje, kjølevæske og bremser
Tung last og høy fart betyr stor belastning på motor og bremser.
– En krevende ferietur setter både kjølesystem og motoroljen på en ekstra prøve. Både olje og kjølevæske fungerer best den første tiden etter at det er byttet. Det kan ofte være lurt å ta et oljeskift før du legger ut på langtur. Du må i det minste forsikre deg om at både olje og kjølevæske tåler det du utsetter motoren for, sier Berget.
– Også bremsene vil trolig bli utsatt for mange og store påkjenninger i løpet av ferieturen. Derfor er det viktig at bremsevæsken tåler høy nok temperatur. Den inneholder nemlig en del vann, som vil fordampe når temperaturen blir for høy. Bremsevæsken skal tåle minst 180 grader, forteller Berget.
Lys og sikt må være i orden
Lys og sikt må naturligvis være i orden til ferieturen. Å myse i motlys gjennom en slitt og gammel frontrute, kan være direkte farlig, ifølge Berget.
– Du må ha en skikkelig frontrute. Er den for sliten, så må du sørge for å få byttet den. Du bør også ta en gjennomgang av alle lyspærene. Sjekk at alt virker som det skal, og hvis bilen er tungt lastet, kan det være at du må justere hovedlysene, sier Berget, og minner om at du mest sannsynlig også vil møte på bygevær i løpet av ferieturen.
– Byger hører våren til, og det er ikke godt å vite om det kommer som snø, sludd eller regn. Sjekk at vindusviskerne tar unna som de skal, og bytt dem om det er nødvendig.
Dumt å ta sjanser
En ferieklar bil betyr også som regel massevis av utstyr i bagasjerommet og tung last i skibokser eller på takstativ. Per Asbjørn Berget oppfordrer alle til å ta sikkerheten på ytterste alvor, men opplever fra tid til annen at det slurves med dette.
– Det er bedre å sjekke en gang for mye at skibokser og takstativ er festet på ordentlig og forsvarlig vis. Det er også viktig at du ikke belaster utstyret med mer vekt enn det er beregnet på. Ikke slurv med sikkerheten. Husk også at gjenstander i bilen kan bli rene prosjektiler hvis du må bråstoppe, sier Berget, som også oppfordrer alle til å passe på smittevernreglene i vinterferien.
– Det er akkurat som i trafikken. Det er dumt å ta sjanser.