Du skal vite hva du gjør før du begynner å skru på en bil av nyere årgang. Myndighetene stiller strenge krav til den som skal utbedre eventuelle feil og mangler, og de færreste av oss har den tekniske spesialkompetansen som skal til. Men for selvhjelperne er det fremdeles en del ting du kan gjøre for å spare litt penger før EU-kontrollen. Her er noen tips.

Feil på lys og lykter er blant de mest vanlige feilene som fører til mangellapp på EU-kontroll. Du kan enkelt sjekke selv at alle lyspærene virker som de skal og at lyktekassene er hele og uten sprekker.

Gode vindusviskere må til for at sikten skal være i orden. Sjekk at viskerne gjør jobben skikkelig, og at viskermotoren fungerer på alle trinn.

Du holder selvsagt bilen ren og ryddig til enhver tid, men gjør en ekstra innsats med svamp og børste før du skal levere bilen til kontroll. Et godt inntrykk skader ikke.

Sjekk at alle hjulboltene er på plass og at de er ordentlig strammet til. Hvis det skulle mangle en bolt eller mutter, kan det føre til at bilen ikke blir godkjent.

Gå over alle speilene, både ut- og innvendige. Sjekk at de fungerer som de skal, og at de er rene og hele.

Du har selvsagt både vognkort, varseltrekant og refleksvest liggende klart i bilen. Men legg dem frem i bilen slik at de er på plass til inspeksjonen.

Husk at du kan ta EU-kontrollen i forbindelse med service. Da slipper du en ekstra tur til verkstedet. Nå kan du nemlig selv velge dato for kontroll, så lenge du holder deg innenfor tidsfristen.

Lurer du på når du skal ha EU-kontroll?

DETTE SKAL DU SE ETTER:

  • Se at lyspærer virker
  • Vindusviskerne skal virke i alle trinn og pusse rent
  • Sjekk at alle hjulboltene er på plass
  • Ha vognkortet klart
  • Sjekk at du har påbudt varseltrekant i bilen
  • Ha en ren og ryddig bil
  • Sørg for at du har refleksvest i bilen

Fra nå av er det dato for førstegangsregistrering eller siste gjennomførte EU-kontroll som teller for kontroll tidspunkt, dette har glidende erstattet siste siffer i registerings nummer som godkjennings tidspunkt.

– Hensikten med EU-kontrollen er å gi en tryggere og mer miljøvennlig bilpark. Med den siste endringen fra 2019 kom det flere kontrollpunkter og flere detaljer under hvert punkt. I tillegg krav om personlig godkjenning av kontrolløren.

Det er ikke nødvendig å ha med begge sett dekk til kontroll. Er det sommerdekk på bilen, trenger du ikke ta med vinterdekkene.

Fått mangler med kode 2?

Du må vurdere om kjøretøyet er forsvarlig å bruke frem til manglene er rettet og kjøretøyet er godkjent i en etterkontroll. Eksempler på mangler med kode 2 er steinsprut i synsfeltet på frontruten eller et defekt bilbelte.

Fått mangler med kode 3?

Da har kjøretøyet bruksforbud, og kan ikke brukes før manglene er rettet og godkjent på etterkontroll. Eksempler på mangler med kode 3 er trafikkfarlige feil på bremser eller styring.

Husk at fristen nå er endelig, alle feil og mangler skal være rettet innen utløp av kontroll fristen!

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer