Alle vet at bilbelter redder liv. Men vet du hvordan du skal sikre barn og kjæledyr i bilen? Hvis ikke kan det bli både tragisk og kostbart.

– De aller fleste er flinke, men vi ser en del eksempler på at ting blir gjort feil. Det gjelder særlig montering av barneseter og hundebur. Spesielt i forbindelse med ferieutflukter er det en del som laster bilen på en feil og farlig måte, sier daglig leder Per Asbjørn Berget hos Vang Auto AS.

Påbudt med bilbelter

Bruk av bilbelter har vært påbudt her i landet i over 40 år. Den første masseproduserte bilen som var utstyrt med dette livreddende utstyret var ikke overraskende en Volvo.  Det skjedde allerede i august 1959 med Volvo PV 544.  Da «Forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn» ble fastsatt i september 1979, var gebyret for ikke å bruke sikkerhetsbeltet 30 kroner. I dag må du ut med 1.500.  Og det er ikke uten grunn. Ulykkesanalysene til Statens vegvesen viser nemlig at om lag fire av 10 av de drepte i bilulykker ikke har brukt bilbelte.

– Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken. Beltet skal være festet tett inntil kroppen, og ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene og alltid over skulderen, sier Berget. Han råder bilister og passasjerer til å kontrollere og stramme til etter at bilbeltet er klikket på.

Sikring av barn i bil

Et barn kan få svært alvorlige skader selv i lave hastigheter.  Derfor bestemte myndighetene at forskriften om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn også skulle gjelde for barn. I denne forskriften står det at «barn som er under 150 cm høye alltid skal bruke godkjent sikringsutstyr i person-, vare- og lastebil. Barn mellom 135 cm og 150 cm kan bruke ordinært bilbelte dersom annet sikringsutstyr ikke er tilgjengelig. Barn skal ikke sitte i bakovervendt barnestol i forseter med kollisjonspute når denne er aktivert og det er ikke lenger tillatt å transportere barn i biler hvor bilbelter ikke er montert.» Ifølge Politiet er det sjåføren som har ansvaret for at barn under 15 år er lovlig sikret, og gir forelegg og prikker om vedkommende blir tatt i en kontroll.

Trygg Trafikk har laget et omfattende hefte om sikring av barn i bil. Dette heftet kan du laste ned her. – Det er mange krav og regler når det gjelder barnestoler til bil. Utvalget er stort, og det gjelder å velge en stol som passer til barnets vekt, høyde og alder, sier Berget. Han anbefaler nettstedet bilstolvelgeren for å være på den sikre siden.

Dyr i bur eller sele

Også hunder, katter og andre husdyr må sikres godt når du skal ha dem med på biltur.

En usikret hund i bilen som veier 20 kilo, vil ha en vekt på over tre kvart tonn ved en bråstopp i 50 kilometer i timen. Det kan ta livet av både personen i setet foran og hunden.

– For sikkerheten til både dyr og mennesker er det beste at dyret blir plassert i et transportbur, Buret må sikres godt, og aller helst bør det plasseres inntil bakseteryggen i bagasjerommet. Dersom du må bruke baksetet, må buret være ekstra godt festet. Små hunder, katter eller andre dyr i små bur kan du eventuelt plassere på gulvet foran ett av passasjersetene, forteller Berget.

– Hvis du ikke har mulighet for å ha et bur i bilen, så finnes det spesielle hundeseler som kan kombineres med sikkerhetsselene i bilen. Hvis du må bruke et slikt utstyr, er det viktig at du velger seler som er kollisjonstestet og av god kvalitet.

Ikke overlast

Fra tid til annen ser Per Asbørn Berget og kollegene hans på Vang Auto AS eksempler på biler som er uforsvarlig lastet.

– Det er viktig å få med at de fleste er veldig flinke og påpasselige. Likevel ser vi en del eksempler på at folk ikke tar dette tilstrekkelig på alvor, særlig i forbindelse med ferie og store utfartshelger. Da er det en del som stabler bilen full, uten å tenke på sikkerheten. Det kan være dikte livsfarlig. Løse gjenstander i bilen kan bli rene prosjektiler hvis du må bråstoppe, advarer Berget, som anbefaler å pakke tunge ting så lavt og nærme bakseteryggen som mulig i bagasjerommet. Da får de ingen plass til å akselerere under en bråstopp.

– Sørg for at det ikke er løse gjenstander i bilen, og at bagasjerommet ikke er lastet over bakseteryggen.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer