20. april må piggdekkene være av for denne sesongen. Her i distriktet skal nemlig veiene bli piggfrie i løpet av første uka etter påske.

– Her hos oss begynner den store dekktrafikken rett etter påske. Regelen er nemlig at etter første søndag etter andre påskedag er det forbudt å kjøre med piggdekk, forteller kundemottaker John Kverneng hos Vang Auto AS.

Finnes unntak fra datoregelen

Ifølge Statens Vegvesen kan piggdekk «kun brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra og med 16.oktober til og med 30. april».

Det finnes imidlertid unntak:

Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul, og dekkene skal ha en mønsterdybde på minimum tre millimeter.

Livsfarlig med vinterdekk om sommeren

Det blir stadig flere av oss som velger piggfritt når vi skal sko bilen for vinteren, og i så fall kan du gjerne vente til den verste dekkskifte-trafikken har gitt seg. Datoregelen gjelder nemlig ikke for piggfrie vinterdekk.

– Det finnes fortsatt noen som kjører hele sommeren på piggfrie vinterdekk. Det er av en eller annen grunn ikke ulovlig, men kan være direkte livsfarlig. Det er mange tester som viser at det er farligere å kjøre med vinterdekk om sommeren enn med sommerdekk om vinteren, sier John Kverneng.

– Det er verdt å merke seg at kravet til mønsterdybden da er tre millimeter.

Kommer an på bruken

De fleste anbefaler piggfritt i kalde og snøsikre innlandsområder, men kundemottakeren forteller om en ustabil vinter med mye blåis på sideveiene, og vil ikke gi noen anbefalinger om verken det ene eller andre.

– Kjøretøyforskriften sier at kjøretøy ikke må brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret. Hvis du må kjøre mye på isete forhold, bør du velge piggdekk. Hvis ikke kan piggfrie alternativer være det beste for deg, sier Kverneng, som selv kjører med piggdekk.

– Det er ikke minst for at jeg skal komme sikkert opp og ned til hytta på Osen.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer