Den mørke årstiden er rett rundt hjørnet, og det er tid til å gjøre bilen for kuldegrader og høstlige forhold. Her er våre råd om hvordan du kan forberede deg.

– Alt går tyngre i vinterhalvåret. Overgangen fra tørr asfalt og lyse kvelder til kulde og høstmørke kan være stor og brutal. Det viktigste du kan gjøre er å tilpasse farten etter forholdene. Når gradestokken kryper ned mot null, er det ikke godt å vite når det legger seg en ishinne på veibanen, sier daglig leder Per Asbjørn Berget hos Vang Auto AS, som også anbefaler en høstsjekk av bilen.

Gode dekk

Det er enda noen uker igjen til du kan ta frem vinterdekkene, men på tampen av sommersesongen kan det være på sin plass å sjekke hvordan det står til med sommerdekkene. Høsten byr gjerne på en del regnvær.

– Det er ditt ansvar at du ikke mister veigrepet på bilen, og hvis sommerdekkene er for slitte, så kan du like gjerne bytte dem nå som å vente til våren, sier Berget, som mener at kravet på 1,6 millimeter mønsterdybde er altfor lite.

– Da er det ikke mye plass igjen til drenering av vann mellom rillene.

God sikt

Høst. Mørkt. Vått. Tre ord som er selve skrekken for mange bilister. En slitt frontrute og dårlige vindusviskere er oppskriften på problemer.

– Det er som å se gjennom en slørete film. Det bør være unødvendig å fortelle at dette er direkte trafikkfarlig. Sørg for at frontruta er ren og hel, og bytt vindusviskerne hvis de ikke fungerer feilfritt. Hvis det ligger igjen striper på ruta etter vindusviskerne, er det på tide å skifte dem ut, sier Berget, og minner om at Statens vegvesen anbefaler skifte av vindusviskere minst en gang i året.

Test batteriet

Høst betyr også at temperaturen kryper stadig nærmere blått, og før du vet ordet av det er det kuldegrader. Batteriet som har fungert så fint hele sommeren er plutselig dødt og livløst.

– Det er smart å ta en utvidet batteritest nå på høstparten. Det vil avsløre om batteriet bør lades opp eller skiftes ut, og om dynamoen leverer tilstrekkelig ladespenning. Hvis batteriet er så slitt at det må byttes, bør du overlate den jobben til fagfolk. Spesielt på moderne biler har batteriet mange funksjoner som må tilpasses og programmeres. Det er også lagret massevis av data i bilens hukommelse, som kan du risikere å miste hvis dette ikke blir gjort på riktig måte, forteller Berget.

Husk frostvæsken

Også sprengkulda kan komme uanmeldt, og det skal ikke så mange kuldegradene til før det kan gå hardt ut over en bil som ikke er forberedt på det.

– Det har skjedd før, og det kommer til å skje igjen. Er det for mye vann i frostvæsken, så går det galt. Nå er tiden for å kontrollere frostvæsken, både når det gjelder mengde og frysepunkt. Du kan etterfylle frostvæske selv, men husk da på at du bruker riktig frostvæske til motoren og riktig blandeforhold, sier Berget, som også anbefaler ettersyn av dieselfilteret.

– Det kan tette seg, og det kan være lurt å bytte dieselfilteret nå.

Som Meca verksted kan vi trygt hjelpe deg med høstsjekken av bilen!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer