Daglig leder Per Asbjørn Berget hos Vang Auto oppfordrer alle som skal på en langtur til å ta en sjekk av kjøretøyet. En liten feil kan ødelegge både dagen og ferien.

– Det handler om sikkerhet, komfort og trivsel. Selv om det kanskje er lenge igjen til neste ordinære service, bør du sjekke om det er trygt å legge ut på langtur med fullastet bil og alt det kjæreste du har om bord i bilen, sier Berget.

10 prosent høyere trykk
– Gode dekk er en selvfølge for en sikker biltur. For biler under 3,5 tonn skal sommerdekk ha minimumsdybde på 1,6 mm. Vi anbefaler likevel et minimum på tre mm. Er de under minimumsgrensen, må dekkene byttes, sier Berget, og legger til at dekktrykket skal justeres i forhold til vekt og hastighet.
– En fullpakket bil krever økt dekktrykk. Tommelfingerregelen er at det skal være 10 prosent mer luft enn til vanlig hverdagskjøring. Og for de skal ha med bilen nedover i Europa, er det viktig å huske på at høy hastighet over lang tid fører til en ekstrem varmeutvikling i dekkene.

Sjekk bremser og olje
Bremser og forstilling er blant de delene som utsettes for ekstra slitasje på en langtur, og som derfor bør sjekkes før avreise.
– Bremsene må jobbe hardere når bilen er tyngre og hastigheten er høyere. Og høye temperaturer kan føre til blemmer i bremsevæsken. Kokepunktet for bremsevæsken skal være minimum 155 grader, sier Berget.
– Er du usikker, bør du sørge for å skifte bremsevæske før du legger i vei. Det samme gjelder motorolje. Kontroller nivået, og skift oljen hvis det er lenge siden du gjorde det sist.

Aircondition/klimaanlegget bør fungere
– Du bør kontrollere og eventuelt bytte vindusviskere. I stor fart på motorveien kan et regnskyll eller spruten fra en annen bil ødelegge sikten totalt. Da kan effektive vindusviskere være avgjørende, sier Berget, som også anbefaler at du tar med deg en ekstra flaske spylervæske i bagasjerommet, vel å merke, for du bør unngå løse gjenstander inne i bilen.
– Aircondition bør også virke i sommervarmen. En overopphetet bil kan fort føre til en ødelagt ferie. Sjekk batteriet og ladekapasiteten. Diverse ladere, skjermer, stereoanlegg og et AC-anlegg krever mye strøm. Ladekabler tar liten plass og er gull verdt den dagen du trenger dem, oppfordrer Per Asbjørn Berget, som ønsker alle en riktig god og sikker biltur.

 

Ønsker du å bestille time klikk her.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer