Et velfungerende aircondition-anlegg er en forutsetning for en problemfri biltur. Husk å gå over anlegget som sørger for frisk og kjølig luft.

– Folk kommer når ting slutter å virke. Det er typisk. Mange tenker ikke over at AC-anlegget trenger regelmessig ettersyn og vedlikehold som alt annet på bilen.

John Kverneng arbeider som kundemottaker hos Vang Auto. Han har tatt imot mange fortvilte, sommeropphetede bilister.

Lekkasje

John Kverneng
John Kverneng arbeider som kundemottaker hos Vang Auto.

Det kan være mange årsaker til at et AC-anlegg slutter å fungere. Felles for dem alle er at det ikke bare er irriterende, det kan også bli kostbart å reparere.

– Det vanligste problemet er lekkasje et eller annet sted i systemet. Det gjør at det ikke blir tilstrekkelig gass. Da slutter anlegget å fungere. Det kan også være at en O-ring har tørket eller at man har fått en sprekk i kondensatoren. I så fall må man bytte ut det som er slitt eller ødelagt. Det er ikke nok å fylle på gass uten først å tette lekkasjen, sier Kverneng.

 

Aircondition-service

Mange tror at AC-anlegget får nødvendig ettersyn når bilen er på service. Ifølge Kverneng er dette slett ikke alltid tilfelle.

-De fleste kjøretøy varsler ikke om problemer med aircondition. Som regel merker man ingenting før anlegget rett og slett slutter å fungere. Derfor er det lurt å legge inn en rutinemessig AC-service en gang i året. Dette er en rimelig forsikring, særlig på litt eldre biler. Med tiden vil nemlig alle systemer begynne å lekke, sier Kverneng, som også anbefaler en kuperens for å fjerne eventuell vond lukt fra anlegget.

Krever fagfolk

Med mindre man selv er over gjennomsnittet nevenyttig, er AC-anlegget noe man bør overlate til fagfolk.

– Det er ikke så mye man kan gjøre selv med dette. Man kan forebygge litt om man parkerer bilen på et tørt sted. Det viktigste er anlegget er i regelmessig bruk. La det stå på hele tiden, selv når det er kaldt om vinteren. Da blir ikke oljene stående stille. Stillestående olje kan nemlig medføre kondens, som igjen kan resultere i lekkasje eller at kompressoren skades.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer