
Mitt beste råd til godt vedlikehold av el-bilen er at du er nøye på å følge alle servicer, sier mekaniker Tom Haraldsen. Det er på disse servicene vi kan oppdage og rette opp eventuelle svakheter som kan utvikle seg til å bli kostbare reparasjoner.
Forøvrig er det som med andre kjøretøy, vær påpasselig med å holde bilen ren, og spesielt vinterstid. Vegsalt er bilens verste fiende. Det tærer på både på understell og bremser.
Følg med på dekk og kabler
Det du også kan gjøre selv er å følge med på dekkslitasjen, og alltid ta kontakt med verkstedet om du får feilmeldinger på displayet. Se gjerne også over kablene som ligger godt synlig. Ser du f.eks. rifter eller andre sår på kablene, bør du ta kontakt med oss. Sannsynligheten for at de da må byttes er stor.
Vi har spesialkompetansen
Det er Tom på Vang Auto som har spesialkompetansen og foretar servicer på elbilene. Han har vært på kurs og lært alt om det viktige vedlikeholdet. På en elbil er el-nettet naturlig nok svært viktig for at bilen skal fungerer optimalt. – Ved siden av å teste el-nettet foretar vi også fysisk kontroll på slitedeler og understell, samt ser over at kablene ikke har utvendige skader.
Har godt med elbilkunder
– Det har begynt å bli mange elbileiere i Hamar og omegn, og det begynner også å bli en del elbil-kunder hos oss, sier daglig leder Per Asbjørn Berget. – Foreløpig er det imidlertid ingen 100 prosentstilling. Derfor passer det perfekt at Tom har lyst og mulighet til å jobbe deltid hos oss ved siden av jobben på brannstasjonen.
Perfekt å kombinere med turnusjobb
– I og med at jeg jobber turnus i brannvesenet har vi en del fridager innimellom. Jeg synes bilmekanikeryrket er morsomt – nesten som en hobby, sier Tom. Derfor føler jeg meg heldig som har fått denne deltidsjobben ved siden av. Det er bilmekaniker jeg er utdannet som i bunn, og som jeg også har arbeidet som i 20 år. I 2004 begynte jeg å jobbe i brannvesenet og tok etterutdannelse som brannmann. Med min mekanikerbakgrunn blir det også en del vedlikehold av utrykningsbilene vi har på stasjonen.
Ikke oljeskift, men ellers mye likt
-Selv om du ikke trenger å bytte olje på el-bilen, er annen service og vedlikehold like viktig som på alle andre biler, sier Tom. Husk også at du må følge de oppsatte serviceintervallene for å tilfredsstille garantibestemmelsene for bilen din.
En elbil krever riktignok ikke så mye vedlikehold som en konvensjonell bil, siden den har langt færre slitedeler og bevegelige motordeler. Understell og bremser er imidlertid likt som må andre biler.
Det er altså viktig å følge med på slitasje på bremseskiver og -klosser. Husk også at korrekt dekktrykk og -dimensjon er avgjørende for elbilens rekkevidde. Endring av standard dekkoppsett kan føre til redusert rekkevidde.
Hva som skal kontrolleres på en oppsatt service varierer noe fra bil til bil. Vi følger alltid din bils serviceskjema. Hovedpunktene i en service på elbil er bremser/understell, kabler, ladekabler og batteri. Vi kjører omfattende tester på elanlegget.
Nyttige tips om vedlikehold av din elbil (Kilde: Falck)
- Sjekk både ladekabel, plugger og kontakter jevnlig for sot og brune merker i plasten. Se etter synlige skader, sprekker og tegn på varmegang. Utstyr med skader må ikke benyttes.
- Blir pluggen/støpselet unormalt varm under bruk, må både plugg og kontakt sjekkes for feil. Er pinnene så varme at du brenner deg, bør kabel og støpsel sjekkes nærmere.
- Se spesielt etter fargeforandring på plast på støpt plugg og plasten rundt kontakthullene i kontakten. Er dette brunt eller svart, må du ikke bruke kontakt/plugg før dette er reparert.
- Ikke gjør endringer på ladesystem og tilsvarende utstyr. Med ladesystem menes alt fra og med kontakten i vegg til og med ladeelektronikken/programvaren i bilen.
- Rengjør ladekabelen jevnlig. Da er det lettere å legge merke til eventuelle skader på kabelen, samtidig som den ikke skitner til bilen og du forlenger kabelens levetid.
- Husk alltid å lukke lokket til bilens ladekontakt for å unngå påkjenninger.
- Dersom du hurtiglader ofte, vil batteriet kunne svekkes raskere enn om du kun lader hjemme. Forskjellen er imidlertid ikke dramatisk. Tommelfingerregelen er at hyppig hurtiglading gir én prosent ekstra svekkelse av batterikapasitet årlig. Etter ti år kan altså forskjellen i ytelse være 80 prosent (oftest normalladet) mot 70 (hyppig hurtigladet).