– Nå kan du montere så mange ekstra fjernlys du vil på bilen din, men du må vite hva du gjør. Vi her hos Vang Auto hjelper deg gjerne, sier teknisk leder Knut Andre Østlund.

I fjor høst gjorde myndighetene endringer i regelverket som inntil da hadde skapt problemer for tusenmeterentusiastene.  Nå er det ikke lenger begrensning verken i antallet fjernlys eller i lysstyrken. Det er heller ikke lenger krav om parvis montering av ekstralyktene.

Må være typegodkjent

– Det er fortsatt krav om at lyktene er forsvarlig montert og at de er typegodkjent. Godkjente lykter skal være merket med stor eller liten e, forteller Østlund, som advarer mot lykter som ikke har denne typegodkjenningen.

–  Etter at forbudet ble opphevet i fjor høst har det kommet på markedet en del ekstralys som ikke har er typegodkjent. Hvis du monterer slike lykter, vil du få problemer ved en kontroll.

Må følge senterlinjen

Med de nye reglene kan du nå ettermontere så mange lykter du bare vil. Men mange moderne biler har begrenset plass til ekstralykter. Men det finnes gode, godkjente alternativer. En LED-planke, for eksempel, er et godt alternativ til de tradisjonelle, runde lyktene. Men uansett hva du velger, må du sørge for at lyktene blir montert riktig.

– Alle lykter skal monteres symmetrisk om bilens langsgående midtlinje, det som også kalles senterlinjen på bilen. Dersom du bare skal montere en enkelt lykt, skal denne altså monteres midt på bilen, sier Østlund.

Bedre lysbilde

Moderne biler kan være utstyrt med lyssystemer som blender ned automatisk.

Hvis bilen din har en slik adaptiv lysteknologi, må du være ekstra påpasselig hvis du skal ettermontere flere lykter. Det er svært viktig at dette gjøres slik at ekstralyktene blir integrert i bilens opprinnelige lyssystem, sier Østlund, som selv har montert ikke mindre enn fem ekstralykter på bilen sin.

– Jeg synes det fungerer veldig bra. Det gir jo mye mer lys, og et bedre totalt lysbilde

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2018 Kopibeskyttelse Vang Auto AS

logo-vang-auto-footer